onsdag 7 augusti 2013

Tystnaden I Bruset - Patrick Ness


Framsidan på boken.
Genre: Science Fiction 

Boken handlar om tolvåriga Todd Hewitt och hans hund, Manchee. Han bor i en stad som kallas Prentisstown, som är döpt efter grundaren, borgmästare Prentiss. Det bor endast män i staden, alla kvinnor dog i ett virus som även dödade hälften av alla män. Man kan även höra andras tankar, nästan som om man säger sina tankar rakt ut, utan att använda munnen. Människorna kallar det för bruset, eftersom det låter mest som brus. Även djur blev drabbade vilket innebär att människor kan prata med dem.

När en pojke fyller tretton år blir han man och Todd har bara trettio dagar kvar innan det är hans tur. Han är den sista pojken som ska bli man i Prentisstown. Han börjar förstå att alla väntar på att han ska bli man, och då planeras något hemskt. Hans "adoptivföräldrar", Ben och Cillian säger att han måste fly, så att han klarar sig. Todd gör som de säger. Han flyr, bort från Prentisstown och han är faktiskt lite glad över det. Ute i skogen träffar han på en främmande varelse. En flicka. Varför dog inte hon av viruset som dödade alla andra kvinnor? 

Patrick Ness, författare.
Todd Hewitt är en pojke som har ganska kort stubin, men är snäll innerst inne. När han var mindre fanns det andra pojkar att vara med, men de blev män en efter en. Han var alltså ganska ensam, med bara sin hund som vän. Todd skulle aldrig sluta kämpa för någon han älskar, vilket beskrivs väldigt bra i boken.

Boken är första delen i en trilogi som kallas Kaostrilogin. Tystnaden i bruset är indelad i sex delar och 42 kapitel.

Patrick Ness är en brittisk författare, journalist och lektor som är mest känd för Kaostrilogin som på engelska heter Chaos Walking. Tystnaden i bruset heter The Knife of Never Letting Go på engelska. 

Jag tyckte att boken var spännande men dock lite överdriven på några ställen. Jag började undra om en människa verkligen klarar det som Todd gör, vilket innebär enorma fysiska ansträngningar. Ness beskriver väldigt bra, speciellt snabba och häftiga händelser. Boken var väldigt svår att lägga ifrån sig mot slutet. Språket i boken är annorlunda än i andra böcker. Det kan dels bro på översättningen, dels att boken är skriven på talspråk. Detta var jobbigt till en början, men jag vande mig efter cirka tio kapitel. 

Tystnaden i bruset av Patrick Ness får 7/10 morötter av mig.

2 kommentarer:

  1. Det låter som en dyster men spännande bok. Man får hoppas att det gick bra för Todd. Kommer du att läsa de andra delarna i Kaostrilogin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kommer att läsa dem när jag har tid vilket lär bli om några veckor!

      Radera