torsdag 15 augusti 2013

Hans majestäts drake - Naomi Novik


Genre: Fantasy,Krig, Dåtid 
Boken handlar om Will Laurence, som är kapten vid ett brittiskt skepp vid namn Reliant. När han och hans besättning kapar en fransk freggat får de vantarna över ett sällsynt kinesiskt drakägg. Oturligt nog kläcks draken på skeppet och Laurence får en oönskade uppgiften att ta sig an draken och bi flygare. Draken får namnet Temeraire och visar sig vara väldigt intelligent. Senare fastställs det att Temeraire är en kinesisk himmels drake vilket gör Temeraire och Laurence mycket viktiga för den engelska flygkåren.Laurence och Temeraire skickas till ett träningsläger i i norra England där utbildar sig de till flygare. I boken får man följa dem på deras äventyr och motgångar.

Huvudpersonen i boken är nog Laurence om inte Temeraire. Laurence kommer från en fin Engelsk familj och har varit kapten på olika engelska  skepp. Från början ville Laurence inte bli flygare för det förknippas oftast med låg status, men han och Temeraire blir väldigt goda vänner med tiden och kommer att diskutera både det ena och andra genom tiden.
Temeraire är en mycket intelligent drake som till skillnad från de flesta andra drakar försöker förstå det engelska samhället, varför man räknar drakar som en del av människans äganderätt och många andra politiska frågor.
Naomi Novik

Författaren Naomi Novik föddes år 1973 i New York City, Hans majestäts drake är hennes debutroman och den första delen i serien om Temeraire. Bokens originaltitel är In His Majesty`s Sevice. Uppföljaren till Hans Majestäts Drake heter Jade tronen och efter den kommer det många fler böcker. Hela serien består av totalt 8 böcker. 

Hans majestäts drake är en väldigt välskriven bok, den fick mig att tänka efter lite extra vad det gäller äganderätt och politiska strukturer. Till skillnad från många andra böcker fick man veta djurens mening och vad de tycker om att vara ägda av människan, man börjar ifrågasätta ifall det verkligen är rätt att vi tvingar på t.ex hästen sadel och träns och tvingar den att arbeta dag ut och dag in men att det är förbjudet och anses vara totalt omoraliskt att göra samma sak med människor. Vad är egentligen skillnaden? 
Denna boken hade stark inverkan på mig och mitt sätt att se på saker  och den var även otroligt gripande och väl skriven.

Boken får 9/10 kokosnötter av mig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar