söndag 11 augusti 2013

Hungerspelen - Suzanne Collins

Genre: postapokalyptisk science fiction, dyspoti

Bokens handling: Nordamerika  har delats in i 13 distrikt, varav ett är utplånat av Huvudstaden efter att de har revolterat mot Regimen. För att ingen ska glömma att Huvudstaden har makten och att man kommer straffas om man gör motstånd anordnas Hungerspelen. Från varje Distrikt lottas en pojke och en flicka att tävla i Hungerspelen där bara vinnaren överlever. För att vinna måste du döda dina motståndare, alla sätt är tillåtna. Samtidigt är befolkningen tvungen att se på när barnen mellan 12 och 18 år dör genom den direktsända tävlingen, minut för minut.

Huvudpersonen Katniss Everdeen tar sin systers plats för att tävla för Distrikt 12 tillsammans med bagarpojken Peeta Mellark. Katniss är 16 år och bor tillsammans med sin mor och syster Primrose.
Under intervjuerna innan Hungerspelen berättar Peeta att han är kär i Katniss, det blir till deras fördel och de spelar "det olyckliga kärleksparet". Problemet är bara att Peeta är kär på riktigt men inte Katniss, och hemma finns Gale, Katniss jaktkompis som också har känslor för Katniss. Kommer de lyckas i Hungerspelen eller kommer de dö direkt? Men även om de klarar sig kan bara en vinna, bara en kan överleva! 

Suzanne Collins
Originalets titel är The Hunger Games, och den kom ut år 2008. Hungerspelen är den första boken i en trilogi, uppföljarna heter Fatta Eld och Revolt. Hungerspelen hade biopremiär 23 mars 2012 med Jennifer Lawrence som Katniss och Josh Hutcherson som Peeta. Fatta eld kommer upp på bio 22 november 2013.

Suzanne Collins är född år 1962 och kommer från USA. Hon jobbar som författare och skriver böcker och manus. Hungerspelen blev hennes stora internationella genombrott.

Hungerspelen är en av de bästa böckerna jag har läst. Språket är medryckande och lättskrivit. 
Den har en lagom tjocklek och kapitlen är inte allt för långa. Hungerspelen är indelad i 3 delar och har 27 kapitel. Collins beskriver noggrant och det tycker jag är bra för att man förstår vad som händer och behöver inte gissa sig till en uppfattning.  Lena Jonssons översättning är också utmärkt. Många vuxna säger att Hungerspelen är hemsk, läskig och förfärlig det tycker inte jag. Det är en bra bok och då läser man den det spelar ingen roll att många dör, den är inte värre än Harry Potter böckerna eller Piraternas fånge/Skatt där dör också många men inte på samma sätt som här. Men de böckerna får man läsa utan något större problem.

Hungerspelen av Suzanne Collins får 10/10 majskolvar av mig.

Jag rekommenderar Hungerspelen starkt till de som inte har läst den än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar