fredag 9 augusti 2013

(o)planerat bröllop - Bali Rai



Omslaget till boken.
Genre: Reality

Boken handlar om Manjit (Manny) som tillhör en punjabisk familj i Leicester. Han bor tillsammans med sina bröder och deras fruar samt sina föräldrar. Han är den ende i sin familj som trivs och gillar det engelska samhället och inte vill följa alla punjabiska traditioner.

När hans föräldrar meddelar honom att han ska gifta sig med en punjabisk tjej totalvägrar han, men föräldrarna ger inte med sig och börjar med en sorts psykisk utpressning. För att slippa undan det arrangerade äktenskapet börjar Manny använda "fusket"som består av att han gör allt för att förstöra familjens heder och på så sätt slippa de punjabiska traditionerna. Men det orsakar honom bara en massa problem, vilket får hans föräldrar att lura med honom till hans fars hemby och lämna honom där. Manny lyckas fly hjälp av en tidigare okänd farbror, som visar sig vara mer lik Manny än någon annan i hans släkt.

Huvudpersonen Manny vill göra någonting med sitt liv, inte följa med strömmen som sina bröder Ranjit och Harry. Han tillbringar större delen av sin tid ute på gatan med sin bästis Andy. Tillsammans med Andy träffar han Lisa, och hon och hennes familj hjälper honom mycket genom att låta honom prata ut och låta honom bo där under en period.

Lite mer om författaren och boken: (o)planerat bröllop är Bali Rai's debutroman och den kom ut år 2002. Bokens originaltitel är (un)arranged marrige. Boken utspelar sig i Bali Rai's hemstad Leicester. Han har också skrivit böcker som: Rani & Sukh, Ängeln och Välkommen till ghettot.

Min favorithändelse i boken är nog när Manny och hans farbror drogar resten av familjen för att hjälpa Manny att fly. 

Jag tycker att det här var en väldigt bra skriven bok, och den tog upp ett ämne som man vanligtvis inte kopplar ihop med killar - tvångsgifte. Boken kändes väldigt verkligt skriven och var trovärdig. Även om det inte är den sortens bok jag vanligen läser var den väldigt bra, så jag ger den 7/10 kokosnötter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar