söndag 27 juli 2014

Kretsen - Maggie Stiefwater

Maggie Stiefwaters nya serie är äntligen här! Bokens orginaltitel är The Raven Boys och kom ut år 2013 på svenska.

I den lilla staden Henrietta bor Blue ? tillsammans med sin släkt i ett enda hus på ?. Hon har i hela liv fått höra att när hon kysser sin sanna kärlek kommer han att dö, eftersom hela hennes kvinnliga släkt är medier. På ? pojk- och internatskola går Gansey, Adam, R? och Noah. Gansey har sedan länge letat efter leylinjen, eftersom där ska kungen Glendower ligga begravd. Hela historien börjar när Blue på st.Marcus afton får veta att Gansey kommer att dö inom ett år och han är antingen hennes sanna kärlek, eller så kommer hon att döda honom. Dessa fem ungdomars framtid är sammanflätad, de vet bara inte om det än.

Eftersom boken är skriven av Maggie Stiefwater var jag beredd på en riktigt bra bok, vilket den var också. Vad jag speciellt gillade med boken var hur den var skriven. Stiefwater målar upp miljöer och karaktärer så att man förstår precis hur hon vill att det ska vara. Det var atmosfäriskt och vackert. En plats som jag tycker var extra häftig vad Cabeswater, en magisk plats där tid och rum inte riktigt var som vanligt. Det var riktigt häftigt att läsa boken när personerna befann sig på den platsen. 
Man fick hoppa mellan Blue, Gansey och Adam i boken vilket var otroligt bra. Alla karaktärer blev beskrivna ur olika perspektiv och man förstod verkligen vad de tyckte och hur de var. 
Boken var precis som en bok ska vara, det hände mycket saker så att man ville läsa vidare men inte för mycket så att man blev förvirrad. Det känns alltid skönt.
Karaktärerna var också väldigt bra. Hon skildrade skillnaden mellan rika och fattiga otroligt verklighetstroget. Alla personer var på sitt egna sätt. Relationerna mellan dessa fem personer blir inte överdrivet beskrivna, utan precis så att man förstår. Hon har blandat det bra, växlat mellan person- och miljöbeskrivningar och själva händelserna.  Det är otroligt vilken fantasi som hon har tagit till när boken skrevs. Man märker att boken är genomtänkt eftersom mycket i boken skulle kunna vara verkligt. Leylinjer och medier är lite halvt riktiga, vissa tror att de finns och vissa inte.
I början tvivlade jag lite på handlingen för det hela vekade lite dramatiskt, speciellt när jag bara hade läst baksidan och några kapitel. Så tänker förmodligen du också nu, med profetior och sann kärlek, men isåfall vill jag att du ska veta att det verkligen inte är så. Allt verkar mycket mer troligt när man läser boken.

Maggie Stiefwater är en amerikansk young-adult författare som är mest känd för trilogin Mercy Falls vargar, där första boken heter Frost. På engelska heter den Shiver. Hon har även skrivit boken Dödsritten och lite annat smått och gott. Innan hon blev författare på heltid jobbade hon som konstnär. Hon har animerat trailers till sina böcker som du kan hitta på hennes youtube-sida. Boken kommer att få minst tre efterföljare, den andra har redan getts ut under namnet Drömtjuvarna (The Dream Thieves). 

Jag ger boken 9/10 poäng för att den helt enkelt var superbra! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar